-‘•̬●’-Anime Lovers -‘•̬●’-

- We have a chance even at the bottom -
 
ИндексИндекс  PortalPortal  FriendsFriends  КалендарКалендар  Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори  ТърсенеТърсене  ПотребителиПотребители  Потребителски групиПотребителски групи  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ВходВход  

Share | 
 

 Алхимията

Go down 
АвторСъобщение
XParadiseXx

avatar

Брой мнения : 941
Points : 2076
Join date : 13.02.2010
Age : 25
Местожителство : † Crowded place - Hell †

ПисанеЗаглавие: Алхимията   Съб Юли 03, 2010 4:24 pm

Алхимия


Алхимията спокойно може да се назове като окултната част от науката Химия. Тя се развива от древността до наши дни. Целта й е да превръща метали в злато и сребро, да търси отговора на безсмъртието, да лекува смятани за нелечими болести и да се занимава с отговори, които са недостъпни или трудно обясними за света.
Алхимията се оформя като наука около ІV век след Христа и в основата й лежи идеята за създаване на "благородни" метали от обикновени сплави.
Алхимията носи началото си в древния Египет, а за неин родоначалник е считан бог Тот. Той е един от най-древните богове и се счита за основател на науките и изкуствата.А погледнато от страна на древните гърци бог Тот носи името Хермес.
Култът към Тот се заражда в древния град Шмун (Хермопол). В пирамидата на фараон Пепи I се отбелязва, че бог Тот е от град, чието наименование и досега не е разшифровано. Интересен факт е, че във "Книгата на мъртвите" се споменава, че Тот е роден в място, наречено Езеро на пламъците. В надписите на пирамидата на фараона Усекраф бог Тот е наречен "чуждестранен владетел" и "бог на двете земи". Добре е да се подчертае, че древните египтяни не са познавали вулканите, поради което може да се предположи, че богът всъщност е пристигнал от друга част на земята, където вулканичните изригвания са често явление. Като се вземе предвид, че през онова време е имало само едно място, което се счита за достатъчно развито за придобиване на такива знания, и то е Атлантида.
Според сведения на древни философи бог Тот е написал 42 тайни книги, наречени "Душата на Ра", в които записал всичките си знания и неговата собствена история. В древноегипетската повест "Сатни" се споменава, че книгите са скрити сред морските вълни.
Времето е безспирно и постепенно египтяните се развиват все повече и повече. Освен златото, среброто и медта, те се научили да придобиват желязо, калай, живак и олово. Търговията с останалият свят допринася за разпространяването на алхимията в Гърция. Гръцката философия и особено Аристотеловата физика предава на Александрийската школа идеята за превръщането на елементите. Според питагорейците числото седем е свещено – седем са металите които са свързани със съответните планети: Слънце, Луна, Венера, Марс, Сатурн, Юпитер и Меркурий. Или иначе казано, злато, сребро, мед, желязо, олово, калай, живак. На тази основа са правени опити за изкуствено получаване на благородни метали по пътя на тяхното "нарастване", а не чрез взаимното им превръщане. От древногръцките легенди са известни процеси на "удвояване" и "утрояване" на благородните метали, които подробно са описани в Лайденския папирус.
От опитите си за получаване на злато и сребро гръцко-египетските алхимици разширяват и задълбочават химическите си познания. Подобряват процеса на очистване на златото, като нагряват богата златна руда с олово и селитра. Започват да прилагат златната амалгама за позлатяване. Среброто отделят, като разтопяват рудата с олово. Създават методи за получаване на живак от сулфидните му руди и го използват за извличане на златото и среброто. Добиват трайни багрила от индиго и пурпур, като за закрепване на боите върху материите използват стипца.
Интересен факт е, че през седми век когато Арабите превземат Египет, те не само че не унищожават техните традиции, но и продължават да ги развиват. В трактатите, принадлежащи на Халид, за първи път се споменава думата “алхимия”. В този период на подем се ражда човекът, който с право може да се счита за основоположник на средновековната алхимия – Абу Муса-Джабир ибн Гайан, наричан още Гебер (8-9в.). Сведения за него почти липсват, но до нас са достигнали много съчинения, подписани от него (“Книга на Седемдесетте”, “Книга за отровите” и др.). Гебер описва и много практически операции: топене на металите, боядисване на тъкани, сублимиране, разтваряне, кристализация и др., както и методи за добиване на азотна киселина, живачен двухлорид и други съединения. Приносът на Гебер за развитието на алхимията е голям. В продължение на векове авторитетът му е неоспорим. Той оставя много ученици и последователи, между които най-известни са Абу-ар Рази, Авензоар, Абу-Мансур и Авицена.
Главната заслуга на арабските алхимици се състои в създаването на първата рационална фармация. В съчинението “Трактат върху основите на фармакологията” (975 г.) на персийския лекар и алхимик Абу-Мансур се съдържат важни сведения за равнището на тогавашните химически знания. Чрез дестилация са получавани някои етерични масла и дестилирана вода. Приготвят и някои химически съединения: черен живачен сулфид, живачен оксид и сублимат за лекуване на кожни заболявания, меден сулфат (син камък), цинков оксид и цинков сулфат за лекуване на очни болести, природна сода, боракс, танин и др. В редица арабски съчинения по алхимия се споменава и за някакво необикновено лекарство – “Питейно злато”. Арабите и по-късните им “колеги” – европейските алхимици – единодушно възхваляват неговите универсални свойства, като го сравняват с прословутия “елексир на младостта”. Обаче сведенията за него са обгърнати с такива легенди и мистични окраски, че и до днес не може да се установи истинската му същност и свойства.
За осъществяването на великата мечта – превръщането на металите – арабските алхимици въвеждат ново понятие: “Философски камък”. В латински съчинения, приписвани на Гебер, се излагат тогавашните представи за металите, според които съставните им части са живак и сяра. Според тази теория философският камък спомага за превръщането на металите, тъй като прибавянето му към неблагородно вещество превръща последното в злато. На това фантастично вещество са давани различни наименования: велик магистър, червена тинктура, велик елексир и др. Според алхимиците той има следните свойства: червен на цвят, прозрачен и ковък, а във форма на прах – жълт, светещ на тъмно. Смятало се, че има второстепенен философски камък, който превръща веществата в благородни метали.
Но какво представлява това митично вещество? Сведенията за него са забулени с алегории и мистика, а рецептите за получаването му са написани на такъв език, че “непосветените” нищо да не разберат. Ето една от тях:

Има само една природа.
Ти можеш да я разделиш на три
и като ги събереш в триединство
от тях да получиш едно.
Гледай, това е философският камък!

Освен получаването на злато алхимиците си поставят и още “по-сложни” задачи: изработване на философски камък, създаване на изкуствен човек “хомункулус” и откриване на елексира на безсмъртието.
В периода от ІХ до ХVІ век европейската алхимия дава редица крупни учени и мислители, които оставят дълбоки следи в историята на науката. Те били убедени, че в алхимията е истината, трудили се неуморно и безкористно, извършили безброй опити и открили редица елементи, химически съединения и технологични процеси, с което полагат основите на съвременната химия. Но наред с честните алхимици имало и много лъжци и мошеници, известни предимно като фалшификатори на металите.
Един от най-известните алхимици се казва Алберт Болщедски (1193-128). Наричали са го Велики, той е служел като Доменикански монах, богослов, философ и естествоизпитател, преподавател в Регенсбург, Страсбург, Кьолн и Париж. Той успява да възстанови почти цялата философия на Аристотел. Въпреки всичките си успехи и слава Велики е бил считан от съвременниците си за магьосник. Главна вина за това има църковникът и реакционер Тома Аквински. На младини, като ученик на алхимика, той влиза в лабораторията на учителя си. Там той вижда женска фигура, която го поздравява с вдигане на ръка. Считайки това за дяволско дело, той се нахвърля върху фигурата с тояга и я разрушава. Когато Алберт Велики влиза и вижда това, той се разгневява и извиква на ученика си: "Какво направи? Унищожи 30 години от моя труд!!! Това е движещ се автомат!".
Най-вероятно той е направил нещо, което в днешно време би му донесло световна слава и голямо богатство, но в онези времена е бил принуден да се откаже от своя епископски сан и да търпи обвинения в магьосничество.
Раймунд Лулий (1235 – 1315) е испански теолог и философ, който се прочува с опитите си да конструира машина за решаване на логически задачи за откриване на истината. Съвременниците му го наричали “просветеният учител” и сам той самоуверено заявява: “Ако морето се състоеше от живак, аз мога да го превърна в злато”.
През 1315 г. престарелият философ отива в Тунис, за да проповядва Евангелието. На площада тълпата обаче го пребива с камъни и генуезкият търговец Стефан Колумб едва успява да прибере и скрие стареца. Според легендата преди смъртта си Р. Лулий успява да добие много злато за английския крал Едуард, но никой не го е обвинявал в шарлатанство или магьосничество.
Един от най-интересните и бележите представители на средновековната наука е англичанинът Роджър Бейкън (1214 – 1294). Монах от ордена на францисканците, Р. Бейкън е един от първите, въвели опита, като единствен път за откриване на истината и първи нарича алхимията наука. Той се интересува от алхимичните проблеми, но не за собствено обогатяване, а като честен естествоизпитател. В съчиненията си Р. Бейкън се проявява като противник на магията и не споменава, че задачата на алхимията е да получава злато. Това обаче не пречи на съвременниците му да го обвинят в магьосничество и да го хвърлят в затвора за дълги години. Там той изучава свойствата на селитрата и открива начин за приготвяне на черен барут.
Филип Ауреол Теофраст Бомбаст фон Хохенхайм, наричан Парацелз (1493 – 1541), е немски лекар и естествоизпитател. Бележита и колоритна личност, той ярко се отличава от събратята си по професия. Полага основите на ятрохимията (направление в науката, в което се стреми да постави химията в служба на медицината). Възгледите му са своеобразно материалистични – счита, че всички жизнени явления се свеждат до химически процеси. Болестите произхождат от нарушаването на съотношението в организма между трите “начала” – сяра, живак и сол, следователно задачата на лекаря е да отстрани недостига или излишъка на тези “начала”, като вкарва в организма съответното лекарство. Според него “истинската цел на алхимията е не да прави злато, а да прави лекарства”. Развива новата за онова време представа за дозировката на лекарствата. Изучаването на терапевтичното действие на различните химически вещества обаче му донася славата на магьосник, заради което е убит.
Френският астролог Мишел Нострадамус (1503 – 1566) е считан за бележит предсказател и вълшебник. Фактически той умело използвал неизвестния тогава проекционен апарат, който и досега се нарича “вълшебен фенер” (латерна магика), съчетавайки го с оптичните свойства на тристенна стъклена призма. Той изследвал свойствата на наркотиците и вероятно под тяхното влияние прави своите “предсказания” в съчинението си “Цертурии”.
В историята Корнелий Хенрих Агрипа от Нетесхайм (1456 – 1535) остава като “черен магьосник”. Фактически този учен е един от най-ярките мислители на немското Възраждане. В книгата си “За окултната философия”, той превръща магията във физика, химия и математика, като ги отделя от теологията. Ярък противник на инквизицията, Агрипа защитавал обвинените като вещици и успява да спаси от кладата през 1519 г. една селянка от селцето Вапе до гр. Мец – безпрецедентен случай в историята на Инквизицията.
Доктор Фауст – легендарното име на човека, продал душата си на дявола. В историческите документи от 1500 г. за пръв път се споменава за някой си Йохан Фауст, печатар, прославил се като магьосник и съюзник на дявола. По същото време скитащият фокусник и шарлатанин Георг Сабелиниус се обявява за Фауст-младши (за обикновените хора той също си бил продал душата на дявола). Запазени са два любопитни документ: протокол на градския съвет в Инголщадт от 1528 г. и заповед на заместник-бургмайстера на гр.Фюрт (до Нюрнберг) от 1532 г. От тях е известно, че Фауст не само е изпъждан от тези градове, но и давал обещание да не пакости с магии на жителите. През 1540 г. Фауст-младши умира от насилствена смърт, която народната мълва приписва на дявола. В съзнанието на хората обаче двамата Фаустовци се сливат в един образ, достигнал до нас, благодарение на книгата на Йохан Шпис от 1587 г.Представата ни за алхимията и алхимиците е свързана с мистицизъм, суеверие и лъженаука. Исторически погледнато обаче, това са едни от характерните черти на средновековието, които са формирали психологията и мирогледа на хората тогава.
Едно тълкуване на легендарния текст с неустановен произход, известен под името “Изумруденият скрижал”, продължава да е предмет на дискусии сред специалистите. Според легендата тринадесетте заповеди в скрижала са написани от древноегипетския бог Тот. В тях той влага висшите познания за строежа на материята и вселената. Ето един интересен откъс от тях:

…Отдели земята от огъня, тънкото от грубото, внимателно, с голямо изкуство. Това вещество се вдига от земята към небето и веднага отново се спуска към земята. То събира сили от горните и долни неща. И ти ще получиш световна слава, и всякакъв мрак ще се отдалечи от теб…

Най-вероятно в текста се разказва за принципите, с помощта на които може да се овладее енергията, заключена в материята. В началото се посочва необходимостта да се отдели енергията (“огънят”) от материята (“земята”). Носителят на тази енергия е свързан с финия строеж на веществото, с елементарните частици (“тънкото от грубото”). Процесът е много опасен (“внимателно”) и изисква големи познания и специална апаратура (“с голямо изкуство”). Отделилата се енергия е поток от частици (“вдига се от земята”) и е във връзка със също такава енергия, идваща от космическото пространство – космическите лъчи (“веднага отново, се спуска към земята”). В последното изречение направо се казва ,че този, който овладее ядрената енергия, ще бъде най-големият благодетел на човечеството.
Разбира се, едва ли има специалист, който сериозно да приеме това тълкуване на “Изумруденият скрижал”. Според редица учени тя е една своеобразна философска поема от късното средновековие, а не алхимически трактат.
Един немски лекар предлага друго, още по-интересно тълкуване на алхимичния символ, представляващ кръг, около който са разположени седемте познати тогава планети и съответстващите им седем метала:
Първо. Ако започнем от оловото и вървим по посока, обратна на часовниковата стрелка (олово, калай, желязо, злато, мед, живак и сребро), ще констатираме, че в този ред нараства и тяхната топло- и електропроводимост. На пръв поглед това учудва, но да не забравяме, че топлопроводимостта на металите съвпада с тяхната електропроводимост. Алхимиците може би са открили опитно, че водата завира най-бързо в сребърен съд и най-бавно в оловен.
Второ. Древните астролози са смятали, че планетите Марс, Юпитер и Сатурн са външни планети, а Венера, Меркурий и Луната – вътрешни. Ако проследим реда на металите, които им отговарят (желязо, калай, олово и мед, живак и сребро), ще се получи техния електроафинитетен ред. Тази закономерност също озадачава. Да си припомним обаче, че алхимиците са знаели много видове заместителни реакции. Желязото измества медта от нейните съединения, медта – живака и т.н. Следователно това подреждане на металите в алхимичния кръг вероятно е съставено по емпиричен път.
Трето. В същия този кръг, ако започнем от желязото и вървим по посока на часовниковата стрелка, като свързваме металите през един, ще получим ред, който точно отговаря на съответните им атомни тегла (желязо, мед, сребро, калай, злато, живак и олово). Вероятно това е случайно съвпадение, защото абсурдно е да се мисли, че алхимиците са познавали атомния строеж на материята (или може би са го познавали?) тук можем да приключим с проблема, като напуснем несигурната почва на предположенията и екстравагантните хипотези.
Няма как докато четете това да не забележите, че някои неща, считани за мечта или магия в дълбока древност, вече са факт в нашето съвремие. Това е и нашето бъдеще. Във момента науката е напреднала до степен, че може би понятията се смесват във всяка една област. Роботиката е факт и в момента се разработва прототип на машина в човешки ръст, която мисли и се учи сама.
Една от най-модерните фабрики за отпадъци ще започва да преобразува боклука в гориво. А благодарение на химията, медицината в световно ниво прави чудеса. В момента се разработва лекарство, благодарение на което ще живеем до 500 години повече от сега. В момента може би алхимия е новото име на магията или това, което все още не можем да си обясним, като например как да върнем живота в мъртво тяло или как да разберем тайните на окултизма.
Пред човечеството винаги ще има загадки, с които ще се борим във времето и след определен интервал от време тези загадки ще изглеждат смешни на нашита потомци. Но все още стои един въпрос. Как се създава "Философският камък"?


Интересни факти и хипотези:

- Сен Жермен е наричан „Великият човек на Европа" през XVIII век. Той изглеждал по един и същи начин в продължение на 100 години, говорил всички езици, пътувал чрез мисълта си.И се интересувал изключително много от окултизъм и философия.Явно е намерил отговора на тайните на алхимията.

- Николас Фламел умрял на 22 март 1417 г. и бил погребан в черквата "Сен Жак Бушери", която се намирала близо до дома му. Към 17 век историята на Фламел била вече обгърната в легенди. Разказвало се, че скоро след смъртта му крадци проникнали в дома му, търсейки злато. След като не открили нищо,отворили ковчега на великия алхимик с надеждата да открият парче от камъка. Вместо това установили, че ковчегът е празен-нямало нито камък, нито Фламел! Някой смятат, че Фламел и Пренел не са умирали. Те използвали камъка, за да станат безсмъртни. Последвал взрив от съобщения на очевидци, които твърдели, че са видели Фламел. Един пратеник на крал Луи XIV дори заявил, че ги срещнал в Индия. През 1761 г. ги "видели" на постановка в Парижката опера.

- Парацелз (Хохенхайм) в частност претендирал, че бил създал изкуствен човек, "хомункулус". В общи линии технологията се състояла в следното: Изходните компоненти се затваряли в стъкленица, която се заравяла в конски тор и се оставяла да отлежи в продържение на 40 дни. В края на инкубационния период във стъкленицата можело да се забележи живо човешко същество, само че прозрачно и без обособено тяло.Това същество можело да се доразвие, ако в продължение на 40 седмици се храни с човешка кръв. В резултат се получавало нещо като бебе, само че значително по-крехко и уязвимо.Подозирали Парацелз, че произвел доста от тези човекоподобни същества, които така и не увеличили особено своя ръст, нито пък показали някаква съобразителност.

Източници:

www.vaelostudio.org
wikipedia
www.izobretenia.110mb.com

Търсих и за разни преобразуващи кръгове ама не намерих нищо ;s Ако сте гледали FullMetal Alchemist ще разберете колко неща ще свържете с анимето.Този материал направо ме завладя...цял ден седя, чета и търся повече информация.За съжаление повече от това така и не намерих.Ако намеря още нещо ще сложа.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
????
ГостПисанеЗаглавие: Re: Алхимията   Нед Юли 11, 2010 12:11 am

Винаги съм искал да разгадая загатката за алхимията..
Но нямам нужните умения.. 21
Върнете се в началото Go down
XParadiseXx

avatar

Брой мнения : 941
Points : 2076
Join date : 13.02.2010
Age : 25
Местожителство : † Crowded place - Hell †

ПисанеЗаглавие: Re: Алхимията   Пон Юли 12, 2010 12:29 am

Аз също...искам да сътворя философският камък ама като нямам и грам знания по химия xd Но това с хомункулуса ще го пробвам! (твърдо решена).Прочетох това и ходих до библиотеката да си взема и книги...за съжаление открих само една, в която пишеше и неща които не знам и са написани що годе интересно.В др-те пишеше все неща които ги знам, така че това тук е доста изчерпателно...
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
????
ГостПисанеЗаглавие: Re: Алхимията   Пон Юли 12, 2010 7:52 am

XParadiseXx написа:
Аз също...искам да сътворя философският камък ама като нямам и грам знания по химия xd Но това с хомункулуса ще го пробвам! (твърдо решена).Прочетох това и ходих до библиотеката да си взема и книги...за съжаление открих само една, в която пишеше и неща които не знам и са написани що годе интересно.В др-те пишеше все неща които ги знам, така че това тук е доста изчерпателно...

Не спря с тоя хомункулус значи.. 990
Върнете се в началото Go down
XParadiseXx

avatar

Брой мнения : 941
Points : 2076
Join date : 13.02.2010
Age : 25
Местожителство : † Crowded place - Hell †

ПисанеЗаглавие: Re: Алхимията   Пон Юли 12, 2010 3:44 pm

Чи как 990 Само т'ва ми е на главата сега xd 65
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Umbrakinetic

avatar

Брой мнения : 126
Points : 133
Join date : 26.09.2010
Age : 24
Местожителство : София

ПисанеЗаглавие: Re: Алхимията   Нед Окт 24, 2010 4:48 pm

Мале, от както гледах Алхимика алтернативната химия ме интересува почти толкова колкото алтернативната физика!!
Това действително са интересни теми, но има граница отвъд която стават чисто обсебващи.Има хора, които захвърлят личният си живот заради науката. Не всеки има нужната психика да се занимава с тези неща!
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://skorpion66.deviantart.com/
XParadiseXx

avatar

Брой мнения : 941
Points : 2076
Join date : 13.02.2010
Age : 25
Местожителство : † Crowded place - Hell †

ПисанеЗаглавие: Re: Алхимията   Сря Ное 03, 2010 5:33 pm

Дам.. Btw ако някой може да намери някакви символи, пентаграми, преобразуващи кръгове или нщ от сорта или още информация ще съм му много благодарна ^^
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Eαrl Phαntømhive
Admin.
Admin.
avatar

Брой мнения : 1126
Points : 1272
Join date : 02.04.2010
Местожителство : София

ПисанеЗаглавие: Re: Алхимията   Пет Ное 05, 2010 9:59 pm

Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://www.last.fm/user/silber__
XParadiseXx

avatar

Брой мнения : 941
Points : 2076
Join date : 13.02.2010
Age : 25
Местожителство : † Crowded place - Hell †

ПисанеЗаглавие: Re: Алхимията   Пет Ное 05, 2010 10:24 pm

Аригато ^^
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Umbrakinetic

avatar

Брой мнения : 126
Points : 133
Join date : 26.09.2010
Age : 24
Местожителство : София

ПисанеЗаглавие: Re: Алхимията   Пет Ное 05, 2010 11:09 pm

С един приятел мислим да създадем филосовски камък.Очаквайте включване! 47
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://skorpion66.deviantart.com/
XParadiseXx

avatar

Брой мнения : 941
Points : 2076
Join date : 13.02.2010
Age : 25
Местожителство : † Crowded place - Hell †

ПисанеЗаглавие: Re: Алхимията   Пет Ное 05, 2010 11:19 pm

Иии.. как по-точно смятате да го направите? хд Как са направили философския камък си е пълна мистерия.. лесно е да кажеш че ше го напр ама едва ли е толкова лесно да се постигне.Та, късмет и успех ви пожелавам! хд Аз ще се пробвам с хомункулуса... стига да успея да се добера до нужния материал 990
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Uchiha Saq

avatar

Брой мнения : 3
Points : 3
Join date : 09.06.2014
Age : 17

ПисанеЗаглавие: Re: Алхимията   Пон Юни 09, 2014 4:23 pm

Ако успееш ще кажеш ли какво се е получило?
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Sponsored content
ПисанеЗаглавие: Re: Алхимията   

Върнете се в началото Go down
 
Алхимията
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
-‘•̬●’-Anime Lovers -‘•̬●’- :: Приказки, митове и легенди :: Символи и знаци-
Идете на: