-‘•̬●’-Anime Lovers -‘•̬●’-

- We have a chance even at the bottom -
 
ИндексИндекс  PortalPortal  FriendsFriends  КалендарКалендар  Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори  ТърсенеТърсене  ПотребителиПотребители  Потребителски групиПотребителски групи  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ВходВход  

Share | 
 

 Древни Египетски символи

Go down 
АвторСъобщение
Eαrl Phαntømhive
Admin.
Admin.
avatar

Брой мнения : 1126
Points : 1272
Join date : 02.04.2010
Местожителство : София

ПисанеЗаглавие: Древни Египетски символи   Чет Авг 12, 2010 12:49 pm

Древноегипетските йероглифи са една изключителна част от историята на древен Египет.Египетските йероглифи и тяхното разшифроване

Древноегипетският език, отговарящ на семитските езици, е вече мъртъв език. Днес египтяните говорят арабски. Древноегипетският език е бил говорен обаче в продължение на повече от 3000 години и е имал известен брой писмени форми.

Системата на писане, използвана в древен Египет, е позната като йероглифи. Терминът йероглиф първо се споменава от гърците през 500 пр. Хр. Той произлиза от “hieros”, което означава посветен и от “glypho”, означаващо издълбан. Гърците използвали тази дума, тъй като употребявали подобен начин на изписване в свещените си книги.

Древноегипетските йероглифи се състояли от чертежи и рисунки, които покривали стените на храмовете и паметниците, и били изобразявани на папируси. Създавали се от художници, майстори и скулптори, които правели техни модели и ги измазвали в релефите. Картините на йероглифните азбуки били създадени, за да символизират древноегипетските букви.

Казано по друг начин, рисунката, съставяща йероглифните знаци, е представяла звука на буквата. Освен това са се използвали и по-малки картини, които да представят цели събития, идеи или думи.

Единствените хора, на които било позволено да четат или да пишат, са били т.нар. писари, за които се е смятало, че са професионалисти и са били много уважавани хора. Древните египтяни вярвали, че способността на писарите им е подарена от бога Тот, който те боготворяли като бог на йероглифите.

Въпреки че древноегипетската писменост е сложна, тя е и доста ясна. Наборът от знаци се е разделял на три основни групи: логограми- знаците, изобразяващи морфемите; фонограми- изобразяващи един или повече звука и определителни- изобразяващи не звук или морфема, а служещи като помощно средство за разбиране на предходните знаци.

Както и другите писмености от този период, древноегипетската писменост се е състояла само от съгласни. Не е ясно какво гласни точно е имало между съгласните на всеки йероглифен знак. Тъй като на археолозите им е било трудно да произнасят набор от съгласни по време на своите лекции, те са съставили протокол относно четенето и по изкуствен начин са интерпретирали думите. Тази система се е възприела от всички и днес много хора си мислят, че древните египтяни наистина са имали гласни. Така например кралят от 19 династия, известен днес като Рамзес или Размус, всъщност би трябвало да се произнася Риамесеса. За това свидетелстват дипломатически документи, разменени между Египет и Месопотамия.

Древноегипетската система на писане се състояла от около 700 знака. Йероглифите основно са се използвали както за религиозни, така и за тържествени цели. Те продължават да бъдат използвани в Египет до около 400 сл. Хр., след което са заменени от Коптик, друга форма на писмен език. 24-те букви, от които се е състоял, са взаимствани от гръцката система, но са добавени и още 6 други, представляващи конкретни египетски звуци. По-късно древната наука за писане и четене на символи се забравя и в момента в Египет се говори и пише на арабски.

Учени и изследователи са се опитвали да интерпретират древноегипетските йероглифи, но напредък се усеща едва след намирането на Розетния камък през 1799. Там се виждат три езика, като основната част е с прекъснат текст и с египетски йероглифи, централната е с народния скрипт, а най-долната част е на коински гръцки, форма на съществувал гръцки език.
Египетските йероглифи и тяхното разшифроване

И народният египетски скрипт, и гръцкият език, били добре познати на египтолозите от 19 в., които работели по разшифроването на камъка. Тъй като текстът на народния език и този на гръцки съвпадали, станало ясно и значението на египетските йероглифи.

Смята се, че Жан Франсоа Шамполион е този, който пръв разбива шифъра на египетските йероглифи. Той е успял да ги възпроизведе правилно при посещението си в Египет през 1828, където е видял рисунките в храма. Въпреки че през 1832 той умира, остават запазени неговите рисунки, преводи и бележки.

  Adoration (dua) - "Боготворя"
  Akh (akh) - "ефикасност, резултатност"
  Ankh (ankh) - "живот"
  Ba (ba) - "душа"
  Baboon (ian) - "слънце", "луна"
  Basket (nebet) - "всичко", "Lord"
  Bow (iunet, pedjet) - "врагове"
  Brazier (khet) - "огън"
  Cartouche (shenu) - "слънце", "фараон"
  Cobra (iaret)
  Djed Column (djed) - "стабилност"
  Ear (mesedjer) - "слух"
  Eye of Horus (udjat, wadjet) - "слънце"
  Feather (shut) - "истина"
  Gold (nebu) - "гроб(ница)"
  Headrest (weres) - "слънце"
  Heart (ieb) - "душа"
  Ka (ka) - "съвест"
  Knife (des)
  Knot of Isis (tiet) - "живот"
  Lapwing (rekhyt) - "хора"
  Lotus (seshen) - "долен Египет"
  Menet Necklace (menet)
  Mountain (djew)
  Nefer (nefer) - "красота"
  Palace Wall (serekh) - "King's Home"
  Papyrus (mehyt) - "горен Египет"
  Phoenix (benu) - "слънце"
  Pool (she) - "вода"
  Praise (henu) - "възхвалявам"
  Sa (sa) - "защита"
  Sail (hetau) - "дъх"
  Scarab beetle (kheper) - "слънце"
  Sekhem Scepter (sekhem) - "мощ", "могъщество"
  Senet Board Game (senet)
  Shen Ring (shenu) - "вечност"
  Sistrum (sesheshet) - "Placation"
  Sky (pet) - "небе"
  Star (seba) - "задгробен живот"
  Swallow (menet) - "души"
  Tree (nehet) - "живот", "изгряващо слънце"
  Vulture (neret)
  Was Scepter (was) - "мощ"
  West (imenet) - "задгробен живот"


Spoiler:
 
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://www.last.fm/user/silber__
 
Древни Египетски символи
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Permissions in this forum:Не Можете да отговаряте на темите
-‘•̬●’-Anime Lovers -‘•̬●’- :: Приказки, митове и легенди :: Символи и знаци-
Идете на: