-‘•̬●’-Anime Lovers -‘•̬●’-
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

-‘•̬●’-Anime Lovers -‘•̬●’-

- We have a chance even at the bottom -

ИндексИндекс  PortalPortal  FriendsFriends  Последни снимкиПоследни снимки  ТърсенеТърсене  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ВходВход  

Торбалан

Go down 
4 posters
АвторСъобщение
Sanji

Sanji

Брой мнения : 282

Торбалан Empty
ПисанеЗаглавие: Торбалан   Торбалан Icon_minitimeСъб Юли 10, 2010 2:54 pm

Торбалан е митологичен герой, с когото родителите в България плашат малките деца. Известен е с това, че ходи с торба на гърба, в която отнася непослушните деца. Произходът на мита е свързан, по всяка вероятност, с историята на богомилството (Виж, торбеши). Богомилските мисионери в Мала Азия били наричани от враждебната им официална църковна литература фундагиагити (фундаити), т.е. торбоносци, откъдето идва и прозвището торбеши (помаци). С подобни епитети били подигравани за посвещението си, заради което се отказвали от светския си живот и занаят, и се оставяли да бъдат хранени от последователите си. Наред с подигравките[1]. се популяризирали и различни клевети по техен адрес, най-предпочитаната от тях била да се представят като детеубийци или езичници, практикуващи кървави оргии и ритуални човешки жертвоприношения (Виж, бележките в статията за богомилите в Мала Азия)[2]. Подобни герои за плашене на децата има и в други европейски страни. В Испания, например, е познат като "hombre del saco", което е буквално описание на носещия чувала Торбалан.

Може да се приеме за обратния образ на Дядо Коледа. Обикновено е известен на децата като семеен партньор на Баба Яга, макар че това е базирано на фиктивна фолклорна аналогия. Възможно е да се открият прилики и между Торбалан и руския фолклорен герой Кашчей Безсмъртни.
Върнете се в началото Go down
????
Гост

Торбалан Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Торбалан   Торбалан Icon_minitimeСъб Юли 10, 2010 8:12 pm

MrSayenMan написа:
Торбалан е митологичен герой, с когото родителите в България плашат малките деца. Известен е с това, че ходи с торба на гърба, в която отнася непослушните деца. Произходът на мита е свързан, по всяка вероятност, с историята на богомилството (Виж, торбеши). Богомилските мисионери в Мала Азия били наричани от враждебната им официална църковна литература фундагиагити (фундаити), т.е. торбоносци, откъдето идва и прозвището торбеши (помаци). С подобни епитети били подигравани за посвещението си, заради което се отказвали от светския си живот и занаят, и се оставяли да бъдат хранени от последователите си. Наред с подигравките[1]. се популяризирали и различни клевети по техен адрес, най-предпочитаната от тях била да се представят като детеубийци или езичници, практикуващи кървави оргии и ритуални човешки жертвоприношения (Виж, бележките в статията за богомилите в Мала Азия)[2]. Подобни герои за плашене на децата има и в други европейски страни. В Испания, например, е познат като "hombre del saco", което е буквално описание на носещия чувала Торбалан.

Може да се приеме за обратния образ на Дядо Коледа. Обикновено е известен на децата като семеен партньор на Баба Яга, макар че това е базирано на фиктивна фолклорна аналогия. Възможно е да се открият прилики и между Торбалан и руския фолклорен герой Кашчей Безсмъртни.

Торбалан не е митологичен герой..
Просто приказка за деца...
Eαrl Phαntømhive
Admin.
Admin.
Eαrl Phαntømhive

Брой мнения : 1126
Местожителство : София

Торбалан Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Торбалан   Торбалан Icon_minitimeСъб Юли 10, 2010 8:48 pm

Nimerion написа:
Торбалан не е митологичен герой..
Просто приказка за деца...
И аз така знам о.о

Уикипедия съкс мееен...
http://www.last.fm/user/silber__
Hammy

Hammy

Брой мнения : 94
Местожителство : Анкх-Морпорк

Торбалан Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Торбалан   Торбалан Icon_minitimeПон Фев 07, 2011 11:55 am

Мен ме беше страх от него...
Торбалан: *тропа по вратата*
25
Eαrl Phαntømhive
Admin.
Admin.
Eαrl Phαntømhive

Брой мнения : 1126
Местожителство : София

Торбалан Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Торбалан   Торбалан Icon_minitimeПон Фев 07, 2011 2:09 pm

Леле... Аз пък си мислех, че е малко симпатично зелено човече с торба, което живее по дърветата и ще ми погомне да избягам от нас хД
http://www.last.fm/user/silber__
Ecchi-san

Ecchi-san

Брой мнения : 628
Местожителство : Пловдив

Торбалан Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Торбалан   Торбалан Icon_minitimeПон Фев 07, 2011 7:59 pm

А аз от някъде се бях научила, че Торбалан е един съседски чичко и всеки път си представях него като чуех "торбалан" докато чак няколко години по-късно разбрах кво всъщност е тва xDDD
Sponsored content

Торбалан Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Торбалан   Торбалан Icon_minitime

Торбалан
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
-‘•̬●’-Anime Lovers -‘•̬●’- :: Приказки, митове и легенди :: Митологични същества-
Идете на: